Les Paul Day

Les Paul Day

Een bijzonder gitaarevenement voor alle liefhebbers van de Les Paul gitaren! Op zaterdag 10 oktober herdenkt Estrado Les Paul, de zanger en gitarist die begin jaren ’50 in opdracht van gitaarbouwer Gibson een bijzondere gitaar ontwikkelde.

Door de populariteit van het model wordt de gitaar inmiddels door veel instrumentenbouwers  gekopieerd, daarbij zijn kopieën die kwalitatief soms zelfs beter zijn dan het origineel.
De Les Paul gitaar kenmerkt zich door zijn zware, massieve body en warme, ronde toon.

In de middag begint de ruilbeurs en tentoonstelling. Heb je zelf een bijzondere Les Pauls gitaar om te laten zien, wil je er één aanschaffen of ruilen, zorg dan dat je erbij bent! De ruilbeurs duurt van 14.00-18.00 uur. Aansluitend wordt er een contest georganiseerd van 19.00-22.00 uur, waarbij in een vriendschappelijke match verschillende gitaristen de gitaren kruisen. Inschrijving voor de ruilbeurs is niet verplicht!

Met snelle solo’s en doordringende  riffs wordt gestreden om de titel Estrado’s Best Les Paul Player 2015.

Drie doorgewinterde muzikanten (bass, drums, vocals) bieden een lijst van tien verschillende “classics” waaruit de gitaristen een keuze van drie songs maken waarin zij in 15 minuten naar beste kunnen hun improvisaties en muzikale kunsten laten horen.

Een vakjury besluit uiteindelijk aan het eind van de avond aan wie de trofee Estrado’s Best Les Paul Player 2015 toebehoort.

THE CLASSICS:

Jumping Jack Flash                           (Rolling Stones)
Red House                                           (Jimi Hendrix)
Summertime                                       (by Jan Akkerman en Cas Lux)
Messing with the kid                         (Rory Gallager)
Little Wing                                          (Jimi Hendrix)
Oerend hard                                       (Normaal)
Johnny B. Goode                               (Chuck Berry)
House of the risin’ sun                     (Animals)
Hey Joe                                                (Jimi Hendrix)
Knockin’ on Heaven’s Door             (Bob Dylan)

De gitaristen gebruiken allen de reeds door Estrado geplaatste gitaarinstallatie. Eventueel gebruik van randapparatuur als distortions en/of andere vervorming, dient ieder zelf mee te nemen.

Wisseling tussen de verschillende gitaristen om de 5 minuten.

 

Aansluitend aan de contest gaan wij genieten van het optreden van EMERALD – a tribute to Thin Lizzy!!! De winnaar van de contest maken wij aan het eind van de avond bekend!

Was er ooit een band die veel heeft betekend voor de doorbraak van de Les Paul gitaar binnen de rockmuziek dan was het wel Thin Lizzy. Thin Lizzy heeft zich op afstand weten te onderscheiden van de overige rockbands in de jaren ‘70 en‘80 door de constante dubbele melodielijnen van de beide Les Pauls afgewisseld met vurige duelstussen de beide gitaren.

Links en rechts van de frontman Phil Lynott beschermden steevast twee Les Pauls de bassist. Gedurende de urenlange concerten werden alle technieken beoefend op de instrumenten, van zacht en gevoelig tot snijdend hard. Emerald is een band die zich heeft toegelegd om de exacte sound van de originele band ten gehore te brengen. Op 10 oktober is wederom te horen hoe de twee Les Paul gitaren samensmelten in de prachtige dubbele melodielijnen en wordt het duidelijk waarom Les Paul de beste rockgitaar aller tijde is!

Het concert van Emerald is een absolute topper in de concertreeks van Estrado. Aanvang 22.30 u.

www.thinlizzy.nl

Muziekpodium Estrado