Eric Vloeimans, Oliver’s Cinema (Catharinakapel)

Eric Vloeimans, Oliver’s Cinema (Catharinakapel)

Eric Vloeimans is Nederlands grootste trompettist. Hij haalt uit zijn trompet unieke, fluwelen, melodieuze tonen. In 2012 trof hij accordeonist Tuur Florizoone en cellist Jörg Brinkmann op een podium in Noord-Brabant. Het klikte vanaf het eerste moment.

Als het flamboyante trio samenspeelt brengt het filmische muziek, maar niet perse filmmuziek. Je hoort spanning, romantiek, fluisteren en grappen. De achtergronden van de drie mannen, jazz en klassiek, vloeien samen. Maar het trio laat zich hier niet door beperken. ‘De muziek is onze taal’, aldus Vloeimans. Wat er precies gebeurt hangt af van het moment. In hun spel zitten onverwachte buigingen en wonderschone improvisaties. Hun samenspel brengt een keur aan muzikale stromingen. Misschien ervaar je folkloristische elementen, tango, pop of gipsyklanken. Hoe goed ze bij elkaar passen blijkt uit de natuurlijke precisie van het ritme waarin ze spelen.

Florizoone is een topaccordeonist en Brinkmann geeft met zijn afwijkende behandeling van de cello een derde klankkleur aan dit palet. Vanuit deze samenwerking vloeit muziek voort die zo beeldend is, dat Vloeimans het trio de naam Oliver’s Cinema meegaf. Of zet de letters van de naam Eric Vloeimans in een andere volgorde en je krijgt Oliver’s Cinema.

De tempowisselingen van Vloeimans, Brinkmann’s pizzicato patronen en de klappen van Florizoone’s duim op de kast van de accordeon. Deze drie bijzondere muzikanten zijn voor geen gat te vangen. Oliver’s Cinema is een overweldigende belevenis.

Hun eerste gelijknamige album verscheen in 2013 en ontving lovende recensies net zoals het vervolgalbum Act2 dat juni vorig jaar verscheen.

Aanvang 20.15 uur
15 euro vvk
18,50 aan zaal

Muziekpodium Estrado